12.31.2016

Kim Bu Hohori





Madem 2016'nın son saatlerindeyiz. Şöyle her şeyden uzak biraz kendimden kısacık bahsedeyim sizlere. Yeni yıla beni tanıyarak girin. İlerde çok işinize yarayacak sanki.:)

İlk önce neden Hohori lakabını kullandım onu anlatayım. Hohori'nin anlamı baykuş demek önce onu diyeyim. Sonra geleyim Hohori'yi seçmemdeki nedene;


Bir gün annem ile birlikte onun gençliği hakkında konuşuyorduk ki ben de o sıralar blogu açmayı düşünüp blog adını düşünüyordum ne koyayım diye. Neyse efendim dağıtmayayım konuyu. Annem evveli zamanında kendi köyünde yaşarmış ya, o zamanlar da evlerinin dibindeki ağaçta bizim yaramaz baykuş yuva yapmış. Geceleri ötüyormuş ama kimse de ne olduğunu bilmiyormuş. Korkuyorlarmış. Sabah olur herkes birbirine " Abla- abi- yenge duydunuz mu geceki sesi acaba nedir?" diye evhamlı evhamlı sorarlarmış. Nereden bilsinler baykuş olduğunu daha önce ne görmüşler nede duymuşlar. Her gece ho-ho-riiiii diye acı acı sanki son nefesiymiş gibi ötüyormuş. Bir gün köye birisi gelmiş ve onun baykuş olduğunu söylemiş. Ama annem hiç baykuş demez mesela, hep hohori der. Bana da annemden kelime mirası kaldı işte bu Hohori:).  

Bayan Hohori Yazıyor



Gün bugün aymadı sevgili okur. 

Dün akşam kuzenlerle şöyle bir toplumsal konular hakkında konuştuk. Konu döndü dolaştı çocuklarda takılı kaldı. Beni bu blogda yazmaya başladığım andan beri takip edenler bilir ki çocuklar konusunda hassas olduğumu ve çoğu yazımda dile getirdiğimi. Çocuklar güvensiz büyüyor dedim. Dışarı çıkamıyorlar. Anneler babalar hep temkinli. Gözlerinin önünden an be an ayırmıyorlar çocuğumun başına bir şey gelir korkusuyla. Yabancılarla konuşma, yabancılardan bir şey alma, birisi sana gel gidelim parka dediğinde gitme...

12.30.2016

Lilanın Büyülü Miladı-8




Akşam ezanı okunduğu vakitte karşısında ki adamların birbiriyle hararetli sohbetlerini dinlerken Nazlı abisinin isteği üzerine çay servisi yapmıştı. Onlar çayını içip sohbet ederken Nazlı evine çıkıp üstünü değiştirip geri dönmüştü. Dolaptan çıkardığı doğum günü pastasını kutuya koyup abisinin yanına geçmişti. Pastayı masanın üzerine koyup yanlarına oturmuş onların konuşmasını dinlemeye başlamıştı.

2017'DEN NE İSTİYORUM


Bu mimi her blogda gördüm. Görür görmez bende yapacağım dedim.Kişisel olarak mimlendiğimi görmedim. "Kim okuduysa yapsın" dedi blogçu arkadaşlar.  Yapıyorum bende :) de ancak geçtim bilgisayar başına. Havalar soğuktu pek bilgisayar başında vakit geçiremedim o sebeple. Bugün ise Trabzon'da 15 derece sıcaklık varmış. Sabah radyo da radyocu abi Türkiye'de bugün en sıcak şehir Trabzon dedi ya. Maden böyle güzel hava var eve tıkılıp bilgisayarımı açıp post yazayım dedim :) Git gez dimi ama yooookk.. Finaller sağolsun. Birde son sınıf olunca uzatmadan geçmek istiyorum ki öğrenci olup da ders çalışmaktan çok sıkıldım ben.. Fazla uzattım lafı geçelim mim cevaplamaya..

12.27.2016

Lilanın Büyülü Miladı\7

 Heyecandan elleri titremeye başlayan Nazlı Milat balkondan oturma odasına geçmişti. Aynanın karşısına geçip kendisine bakındı. Saçlarını açıp, kırmızılık kazanması için de dudaklarını ısırmaya başladı.. Ceviz ağacından yapılan aynanın bulunduğu masanın çekmecesinden parlatıcısını alıp sürdü hemen. Aynada kendisine bakındığı sırada bir anda donuklaşıp " Saçmalıyorsun Milat, on sekiz yaşında değilsin" deyip açtığı saçlarını kabaca topuz yapıp parlatıcıyıda silmişti. Sandalyeye asılı duran siyah ince hırkasını giyinip doğruca pastaneye indi. Pastaneyi geçip kapıyı açtığında Yahya karşısında duruyordu. Elindeki beyaz gülleri Nazlı Milat'a uzatıp "Küçük bir teşekkür için." deyip verdi. Nazlı Milat karşısındaki adama bakındı. Bir haftadır beklediği adam karşısında duruyordu. Spor kıyafet yerine siyah takım elbisesi giyinmişti. Saçları biraz dağınıktı ve bir kaç günlük sakalları vardı. 

12.26.2016

Lilanın Büyülü Miladı-6


Koltuğun üzerinde, siyah zemin üzerinde gri desenleri olan kaska bakıyordu. Televizyondaki sunucunun sesi kulağına doluyordu. Açık olan pencereden içeri giren serinletici rüzgar perdeyi havalandırıp içeri giriyordu. Nazlı Milat kahvesini yudumlarken aklında Yahya'nın kaskı neden almadığı düşüncesi vardı. Küçük kurt gibi aklını kemiren bu düşünce bir haftadır kendisini yormuştu.
"Acaba kaskını burada unuttuğunun farkında değil mi?" diye sesli düşündü Nazlı Milat.
"Keşke telefonunu alsaydım da şimdi haber ederdim ona." 
"Yok be kızım, hemen tanımadığın birisinin telefon numarasını istemek olur mu?"
"Sabaha kadar tanımadığın o birisiyle konuşmayı biliyorsun ama."

12.21.2016

Lilanın Büyülü Miladı-5



Güneş yavaş yavaş tepeye çıkarken Nazlı Milat uykuya daha yeni dalmıştı. Yahya gittikten sonra tekrar etrafı toplayıp doğrudan evine çıkmıştı. Kıyafetlerini çıkartmış kırmızı panda desenli pijamasını giyinip uykuyla buluşmuştu.

Yahya ise kötü geçen toplantını ardından motoruna atlayıp memleketine gitmek için yola çıkmıştı. Yağmurun yağması onun için sürpriz olmuştu. Bozuk olan sinirlerine yağmur gem vurmuştu. Yol boyunca açık yer aradı, yarım saat boyunca sırılsıklam olmuştu. Sinirlenince ani hareket etmesine yine kızıp duruyordu.

12.19.2016

Lilanın Büyülü Miladı-4






"Pardon kimse yok mu?"

Nazlı Milat pastaneyi sildikten sonra son kontrol için mutfağa gitmişti ki gelen sesle tekrar pastaneye dönmüştü. Kapıdan içeri girmiş olan uzun boylu siyah deri ceketi giyinmiş, elinde kaskı olan biri duruyordu. Duvarda duran saate baktı iki buçuğu gösteriyordu. 
"Gecenin bu saatinde bu adamın burada ne işi var" diye düşünürken adamın üzerinden akan sular zemine düşüyordu. Yağmur mu yağıyordu. Bakışları adamı geçip dışarıya yönelmişti. Bardaktan boşanırcasına yağan yağmuru hiç farketmemişti. 

12.17.2016

Kuş Yuvası


Sabah uyandığımda etrafta dün geceden yağmış olup ağaçların dallarında biriken karı gördüm.Yataktan kalkıp kalın bordo hırkamı giyindim. Sabah saat 8:30. Camdan dışarısını seyrettim uzun süre. Etrafı kaplamış kar çarşaf gibi örtmüştü her bir yanı. Mutfağa geçip kahvaltıyı hazırlıyorum. Ocağa çayı koyarken bir yandan da masaya bardakları ve çatalları koyuyorum.

12.16.2016

Lilanın Büyülü Miladı-3





Nazlı annesinin vefatından sonra okuluna dönmemişti. Birkaç sene sonra babasının tekrar evlenmesiyle dayısının yanına yerleşmişti. Uzun bir süre dayısıyla birlikte Fransada yaşamıştı. Fransada dil öğrenmiş, ev işlerinde yengesine yardım etmiş, kuzenlerinin çocuklarıyla ilgilenmişti. 

12.15.2016

Lilanın Büyülü Miladı-2




 Müzik çalarda  ise sabah söylediği şarkı çalıyordu.

" Bir zamanlar güzel bir kız yaşarmış. " Bir zalimi görmüş ona aldanmış. " ooo lelli." 
"İpekten ince kirpikleri." " Gülermiş hep bebekler gibi. "Bir zamanlar güzel bir kız yaşarmış" "ooo lelli.."

Eğlenceli ve hareketli geçen saatlerden sonra herkes evlerine gitmişti. Yine yalnız kalan Nazlı Milat ilk önce müzik çaları kapatıp masayı toplamaya başladı. On ikiyi geçen saate rağmen hala uykusu yoktu. Kalan kurabiyeleri saklama kabına koyup kaldırmıştı. Bulaşıkları makineye yerleştirip makineyi çalıştırdı. Masaları eski haline getirip kovaya doldurduğu suyla yerleri silmeye başladı. Sabahki negatiflik ona geri dönmüştü.

12.14.2016

Lilanın Büyülü Miladı-1




"Şapkası kırmızı, gözleri mavi" " Üstünden düşmezmiş mor bir entari"...

Nazlı Milat mutfakta akşam için hazırlık yapıyordu. Kek çırparken sevdiği şarkıyı söylüyor bir yandan da fırında ki kurabiyelerin pişip pişmediğini kontrol ediyordu. Fındıklı ve hindistan cevizli olan iki çeşit kurabiyeyi çoktan yapmıştı bile. Arkadaşlarının istediği gibi kuru üzümlü keki de yapıyordu. 

12.12.2016

Garip Hanım- Final







 Allah razı olsun ondan. Allah'ın rızasını kazanmak ne büyük mülkiyettir biliyor musun sen evladım.

Ellerini semaya açıp " Ey Allah'ım bugünlerime de çok şükür" deyip ilk önce içinden duasını okudu sonra da " Amin" deyip iki ilini yüzüne sürdü.
"Benim dişlerim olmadığı için yiyemiyorum daha şu kestanelerden. Sen topla da al kızım. Bende şurada az soluklanayım" deyip kesilmiş olan kütüğün üzerine oturup derince bir " oh" çekiyor. 
Garip teyze dinlenirken bende yere düşen kestaneleri, dikenli kabuğundan çıkartmak için ayağımla eziyor çıkan kestaneleri alıyordum. Kestaneleri topladıktan sonra eve doğru giderken öğle ezanı da okunuyordu.

12.10.2016

Kayıp Kahraman


Az gitmiş uz gitmiş dere tepe düz gitmiş, gelmiş denize kıyısı olan Orman krallığının içine. Sağa gitmiş yok, sola koşmuş yok, geri bakmış yok, kayıp olmuş bizim kahraman. Geri gitse bulamayacak yolunu, sağa mı sola mı ileri mi gitse bilememiş. Metrelerce

12.09.2016

Garip Hanım-5





Sayfalar süren yazı son bulduğunda bilgisayarımı kapatıp telefonumdan anneme mesaj attım. Sonra yorgunlukla kendimi derin ve huzurlu uykunun kollarına bıraktım.


Sabah horuzun sesiyle uyandım. Garip Teyze çayı demlemiş kahvaltıyı hazırlamıştı. 
" Kaçta uyandın Teyze?"
"Sabah namazından sonra uyumam ben evladım. Bereket bu saatlerde dağıtılır. Gel kızım gel çayın soğumasın."

Garip Hanım-4





Biz yemeği yerken Garip Teyze oğlunu da yediriyordu Açtığı televizyonda izlediği diziyi takip ediyor, dizi hakkında konuşuyorduk.

Garip teyze bana döşek hazırladı. " Gitme, kal bu gece." dedi. Gitmek istemedim bende. Garip teyze ayaklanıp odaya geçti. Bende televizyondan haberleri izliyordum. Sağanak yağan yağmurda tem otoyolunda sekiz araç zincirleme trafik kazası yapmıştı öğle saatlerinde. Maddi zararla atlatılan kazada bir şoförün kolu kırılmış diğer şoförün başında derin yaralar oluşmuştu. 

12.06.2016

Garip Hanım-3





Biten çayları doldurmak için kalktım. Kuzinenin önüne geldiğimde, farkettirmeden gözyaşlarımı silip, çaydanlıkları alıp bardakları doldurdum. Ben yerime oturduğumda Garip teyze çayından yudum alıp devam ediyor.

" Ah evladım boşuna dememişler ev alma komşu al diye. Bu evi kocamla birlikte yoktan var ettik. Bu taşları birer birer dizdik. Her köşesinde koca anılar var. Ama evden önce Hasibe'den anlatayım biraz."
"Kocam öldükten sonra çok seneler çalıştım. Çalışmaktan gocunmadım.  Ama oğlan büyüyünce onu

12.05.2016

Garip Hanım-2




Kapı açılırken yine o bilindik ses çıkmıştı. Solundan oturma odasına girmemle yaşlı kadın yerinde zıpladı. Korktuğu belli olan teyze, biraz mahcup, televizyonu kapatıyor, dibi bantlanmış kumandayla.

" Hoşgeldin evladım, kusura kalma, farketmedim seni. Buyur gel otur" diyor yanını işaret ederek. Geçip oturuyorum dediği yere. Oturduğum sedirin karşısındaki yer yatağı gözüme ilişiyor. İki sedirin arasında kuzine. Uzunca bakıyorum yer yatağına. Daha çok yatakta yatan kişiye. 

2017/ Mim


Bana mimi paslayan Büşra Gürbüz ve Hikaye Kalpli Kadın!a teşekkür ederim ♥♥  Yeni Yıla Umut Dolu Mim (2017)

1) Kimse mükemmel değildir ama yine de eksikleri düzeltmek mümkün. Huylu huyundan vazgeçmez mi dersin? Yoksa şu huyumu değiştirsem hiç fena olmaz mı? Nedir o huyun? 2017 için kendinde değiştirmek istediklerin neler?

Ne kadar da değişik bir soru değil mi. Huy deyince herkesin aklına o bilindik atasözü gelmiyor mu? 
" Huylu huyundan vazgeçmez, can çıkar huy çıkmaz"
Benim de düşüncem bu yönde. Huy kolay kolay çıkmaz ama törpülenebilir. Elbette mükemmel değilim, hiçbir zaman da aksini iddia etmedim. Böylesi de mümkün değil. Ve elbette kişi kendinde sevmediği huyu değiştirebilse çok güzel olacak. Lakin ne kadar başarılı olur? Bu da kişiden kişiye değişiyor. Ben mi? Ben de yıllardır değiştirmek istediğim huyum var tabii. Fazla sessizim. Ya da şöyle tarif edeyim. Yabancı ortama girince kendimi şöyle bir arka plana alıyorum. Sadece dinliyor sohbete karışmıyorum. Bu da fazla çekingen olduğumdan dolayı. Bu huyumu zamanla törpüledim fakat biraz daha yontulmaya ihtiyaç var gibi. 2017 de bu huyumu yontmak var aklımda.

Garip Hanım





Uzuca köyünde yaşanan ilginç bir öyküyle karşınızdayım. Beni ilk önce sessizlik karşılıyor. Tüten bacalar, köyün hala yaşadığını gösteriyordu. Öyle kalabalık değil. Yan yana dizilmiş üç beş ev. Köyde yalnızca yaşlı kesim mevcut. Genç kısım metropol şehirlerde yaşamayı tercih etti. Kimisi okumak için, kimisi çalışmak için, kimisi de şehirli olmak için.

 

BAYAN HOHORİ YAZIYOR. Published @ 2014 by Ipietoon